Nešto i o nama

 

    1997. godine profesor srpkog jezika i književnosti Božica Ostojić je formirala Dramski studio Gimnazije i Srednje stručne škole „Petar Kočić“  u vremenu kada je snagom ljudskosti trebalo podržati talentovane učenike da iznedre unutrašnju lepotu, na trenutak „zaborave“ surovu stvarnost zavole umetnost u sebi i na sceni ožive lični, neponovljiv izraz u likovima pozorišnih predstava.
        Nakon desetogodišnjeg uspešnog rada Studija 2007 godine na Vidovdan na Provoj skupštini je donesena odluka o osnivanju, a 02.08.2007. godine na Ilindan je registrovano Zvorničko dramsko pozorište. U radionicama Pozorišta je edukovano oko 160 mladih i urađeno preko 30 predstava većinom u režiji prof. Božice Ostojić.  Do pre 4 godine u vrlo oskudnim uslovima i to u fiskulturnoj sali Srednje i povremeno u prostorijama OŠ „Sveti Sava“. Danas je aktivno oko 40 članova. Najaktivniji članovi u radu Pozorišta su: Jelena Cvejić, Ljubiša Kucurski i Ranko Ostojić.
Neke od predstava koje su se našle na našem repertoaru su: „Gospođa ministarka“, „Pokondirana tikva“, „Jazavac pred sudom“, „Antipatija i simpatija“ ili „Čudnovata bolest“, „Pepeljuga“, „Banović Strahinja“, „Zla žena“, „Ljubavno pismo“, „Danak u krvi“, monodrama „Pohvala ludosti“; odlomak o Milevi Anštajn i druge. Izvedene su i predstave za decu: „Uspavana lepotica“, „Uspavani Božić Bata“, „Vučkove božićne zavrzlame“, „Hristovo rođenje“, „Božićni bal“, “Snježna kraljica”, “Bajka o bajci”, “Pahulja šou”, “Začarana princeza” i druge.
        Nastupali smo na svim manifestavijama koje je organizovala Opština Zvornik: Zvorničkom kulturnom ljetu 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007... , Svetosavkoj nedelji i na razni humantarnim aktivnostima...
         Predstave su izvođene širom Republike Srpske i Srbije: Banja Luka, Prnjavor, Bijeljina, Srbac, Beograd, Novi Sad, Šid, Subotica, Soko Grad, Vukov Tršić, Mali Zvornik, Loznica... Nastupali smo na festivalima omladinskih pozorišta Republike Srpske od  2001 do 2014. godine.

         Za istrajan rad nizale su se i nagrade na Kočićevoj Srpskoj sceni u Prijedoru, za predstave „Banović Strahinj“ i „Danak u krvi“, zatim u Srpcu za predstavu „Zajednički stan“...
Zvorničko dramsko pozorište ima svoj podmladak od 10 godina i starije. Uspešno su izveli predstave: „Snežna kraljica“, „Božićni bal“, „Vaso Pikaso“, “Bajka o bajci”, “Začarana princeza” a u pripremi su još neke predstave.
     Na festivalima Dječijeg dramskog stvaralaštva u Mrkonjić Gradu nagrađeni su učenici OŠ „Sveti Sava“.  Na Četvrtom festivalu dječjeg dramskog stvaralaštva Uroš Matić je proglašen za najboljeg glumca Festivala od strane publike i žirija u predstavi „Vaso Pikaso“; Julijana Eleković za glumačku budućnost za ulogu Gerde u predstavi „Snježna kraljica“, takođe u Mrkonjić Gradu.
        Na Petom festivalu dječjeg dramskog stvaralaštva Republike Srpske u Mrkonjić Gradu 2013. godine, predstava „Bajka o bajci“ je proglašena najboljom predstavom Festivala. Uroš Matić je dobio diplomu za najbolje glumačko ostvarenje a Julijana Eleković je nagrađena diplomom za glumački potencijal.
Na Prvom međunarodnom festivalu dječjeg pozorišta “Zvono” u Zvorniku ista predstava je nagrađena za kolektivnu igru i muziku. Na festivalu dječjeg dramskog stvaralaštva 2014. godine u Bačkoj Palanci u konkurenciji 20 predstava iz 16 gradova nagrađeni smo najboljim nagradama: prva nagrada za glumu i predstavu.
     Na Šestom festivalu dječjeg dramskog stvaralaštva Republike Srpske u Mrkonjić Gradu 2014. godine predstava “Začarana princeza” je dobila nagradu za najboljeg glumca i najbolju kolektivnu igru.

Do danas smo izveli veliki broj predstava i dobili mnoge nagrade.

        Najlepše u svemu je što se u predstavama promovišu vrednosti srpskog jezika i usmerava omladina da razmišlja o lepoti življenja i što nisu zaboravljene staze na kojima su prvi put zavoleli pozorišnu umetnost i nastavili da glume nakon završene škole i studija kao što su: Đorđe Deurić, Dijana Josipović, Slađana Lukić, Nemanja Galić, Dragan Petrović, Svetlana Miladinović, Aleksandra Lizdek, Aleksandar Risović, Jelena Cvejić, Dušan Petrović, Ranko Ostojić, Anastasija Tešić, Biljana Mitrović, Ljubiša Kucurski, Vedran Milošević...
               Probe održavamo u Domu omladine. Grad Zvornik je pokrovitelj festivala „Zvono“ i obezbeđuje prevoz za odalazak na druge festivale, na čemu smo zahvalni. Nadamo se da ćemo nakon 23 godina rada dobiti i svoju prostoriju za rad Uprave Zvorničkog dramskog pozorišta u gradu Zvorniku.

 

 

 

Scroll to top